Ako získať švajčiarske občianstvo? Procedúra pre vnukov imigrantov sa zjednodušila

Švajčiarsky Bundesrat podporil návrh zákona vypracovaný parlamentom. Podľa tohoto zákona bude jednoduchšie získať občianstvo krajiny pre mladých cudzincov v treťom pokolení.

21. januára Švajčiarsky Bundesrat podporil projekt parlamentu na zjednodušenie postupu pre získanie občianstva zahraničných občanov 3. generácie, ktorý bol pozastavený v roku 2010. Text návrhu zákona bol vypracovaný špeciálnou komisiou a jeho cieľom je zabezpečiť jednodné vnútroštátne predpisy získania občianstva Švajčiarska pre cudzincov v tretieho pokolenia.

Procedúra bude zjednodušená, ale nestane sa automatickou.
Vnúčatá imigrantov môžu požiadať o švajčiarsky pas v takom prípade, že sa narodili v krajine a pri splnení urćitých podmienok.

Okrem iného je nutné, aby aspoň jeden z prarodičov cudzieho občana mal povolenie na pobyt na území Švajčiarska, a jeden z rodičov aby bol narodený v krajine alebo imigroval do Švajčiarska do svojich 12 rokov.
 


 

Ako požiadať o občianstvo – naturalizácia

Pokiaľ chcete získať občianstvo Švajčiarska touto cestou, môžete oń požiadať pokiaľ ste ste vo Švajčiarsku žili minimálne 12 rokov. Tento federálny predpis ďalej stanovuje dobu medzi 10 a 20 rokom života ako “doppelt gerechnet”, takže tu sa každý rok započítava dvojnásobne. Podmienkou na získanie švajčiarskeho občianstva je vaša sociálna a kultúrna integrácia. Ďalej musíte mať dodržané právne predpisy a neohrozovať riziko vnútornej a vonkajšej bezpečnosti Švajčiarska, inými slovami nemali by ste mať záznam v registri trestov (bezúhonosť).

Získanie švajčiarskeho občianstva manželstvom

Pokiaľ máte mažela/manželku so švajčiarskym pasom, môžete si po 3 rokoch stabilného manželstva podať žiadosť o občianstvo. Ak žijete so svojim švajčiarskym/kou manželom/kou v zahraničí musíte byť v spoločnom stabilnom manželstve až 6 rokov a musíte mať preukázateľné väzby vo Švajčiarsku.

Získanie švajčiarskeho občianstva narodením

Narodením sa švajčiarske občianstvo nezískava automaticky, ale len občianstvo jedného z rodičov. Takáto osoba narodená vo Švajčiarsku sa o švajčiarske občianstvo môže uchádzať až v 11 rokoch svojho života. Dostáva sa do kategórie osobitnej naturalizácie, kde ľudia mladší ako 20 rokov sa môžu uchádzať o švajčiarske občianstvo po 10 rokoch pobytu vo Švajčiarsku.
 

 
Čítajte ešte:
Alkohol za volantom vo Švajčiarsku
Švajčiari hlasovali proti ohraničeniu imigrácie
V Švajčiarsku stále rastie počet volných pracovných ponúk
Švajčiarsko: Ukradnuté detstvo
Prílev imigrantov do Švajčiarska rastie aj napriek snahám vlády
 
spravy zo svajciarska

Ahoj!

Čítaj nás na Facebooku!

Powered by WordPress Popup

Táto stránka používa cookies. Viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu byť do prehliadača odosielané pri návšteve webových stránok a ukladané do vášho zariadenia (počítača alebo do iného zariadenia s prístupom na internet, ako napr. smartphone alebo tablet). Súbory cookie sa ukladajú do priečinka pre súbory vášho prehliadača. Cookies obvykle obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a hodnotu. Pri ďalšej návšteve stránky webový prehliadač znovu načíta súbory cookie a tieto informácie odošle späť webovej stránke, ktorá pôvodne cookie vytvorila.Súbory cookie môžeme používať na našich webových stránkach na zobrazenie obsahu a reklám, ktoré sú prispôsobené vašim záujmom. Tieto malé textové súbory cookies môžu zhromažďovať informácie o vašich zvyklostiach pri prehliadaní našich webových stránok. Stránka používa služby tretích strán, ktoré môžu umiestniť na vašom počítači súbory cookies. Jedná sa o Google Analytics, Google Adsense, Facebook, PayPal.

Zavrieť