Gov.uk: Čo budete potrebovať pri podaní žiadosti o status usadlíka podľa Settlement Scheme

Čo budete potrebovať pri registrácii nového pobytu? Čím dokážete vašu totožnosť, aký je postup podania žiadosti a čo, pokiaľ ste boli vo väzení?


Pri registrácii budete potrebovať dôkaz o:

  • vašej totožnosti
  • vašom pobyte v Spojenom kráľovstve, pokiaľ nemáte platný doklad o trvalom pobyte alebo platné povolenie na pobyt alebo vstup do Spojeného kráľovstva na dobu neurčitú

Dôkaz identity

Potrebujete platný pas alebo občiansky preukaz. Musíte tiež poskytnúť digitálnu fotografiu tváre.

Ak nie ste občanom EÚ, EHP alebo Švajčiarska, môžete použiť niektoré z nasledujúcich:

  • platný pas
  • biometrická karta povolenia na pobyt
  • biometrické povolenie na pobyt

Ak nemáte žiadny z týchto údajov, v niektorých situáciách môžete použiť iné dôkazy vášho pobytu. Ak nemáte doklady totožnosti, obráťte sa na centrum ‘EU Settlement Resolution Centre’.

Keď podáte žiadosť, môžete buď:

  • oskenovať dokument a nahrať fotografiu za použitia aplikácie ‘EU Exit: ID Document Check’ pre Android mobil
  • poslať dokument poštou a nahrať fotografiu za použitia elektronickej (online) žiadosti (odfotiť sa môžete sami)

via GIPHY

Oskenovať dokument

Na skenovanie dokumentu môžete použiť aplikáciu ‘EU Exit: ID Document Check’ len pre Android mobil v prípade, že máte jedno z nasledujúcich:

  • platný cestovný pas EÚ, EHP alebo Švajčiarska alebo občiansky preukaz, ak má biometrický údaj
  • Biometrický preukaz o pobyte vydaný Spojeným kráľovstvom V opačnom prípade budete musieť poslať svoje dokumenty poštou.

Na preukázanie svojej totožnosti môžete použiť Android mobil iného používateľa. Môžete tiež navštíviť jednu z organizácií, ktoré vám umožnia váš dokument oskenovať. Musíte sa objednať a je možné, že budete musieť zaplatiť poplatok.

Aplikácia ‘ID Document Check’ pre iPhone bude k dispozícii na konci roku 2019.

Pošlite dokumenty poštou

Dokumenty musíte poslať poštou, ak máte:

  • pas mimo EÚ alebo EHP
  • biometrické povolenie na pobyt
  • preukaz totožnosti, ktorý nie je biometrický


Ak máte iný doklad totožnosti a nemôžete použiť aplikáciu ‘ID Document Check’, môžete ho poslať poštou.

via GIPHY

Hneď, ako sa vaše dokumenty naskenujú, sa vám vrátia späť. Toto môže byť ešte predtým, ako dostanete vaše rozhodnutie.

Doklad o nepretržitom pobyte

Aby ste mali nárok na trvalý pobyt, zvyčajne musíte žiť v Spojenom kráľovstve, na Normandských ostrovoch alebo na ostrove Man po dobu najmenej šiestich mesiacov počas 12-mesačného obdobia po dobu 5 po sebe idúcich rokov. Pri podaní žiadosti o tom musíte poskytnúť dôkaz.

Ak ste tu nežili po dobu 5 rokov za sebou, stále môžete mať nárok na status pred získaním pobytu.

Môžete poskytnúť svoje číslo národného poistenia, aby ste umožnili automatizovanú kontrolu vášho pobytu na základe daňových a určitých záznamov o príjmoch.

Ak bude táto kontrola úspešná nebudete musieť na dôkaz vášho pobytu poskytnúť žiadne dokumenty. Dokumenty musíte poskytnúť len vtedy, ak tu žijete 5 rokov po sebe, ale nemáte dostatok údajov, aby ste to potvrdili. Ak bude po podaní žiadosti potrebné poskytnúť akékoľvek dokumenty, Domáca kancelária vám to ihneď oznámi. Namiesto odoslania dokumentov poštou, by ste mali odoslať fotografie alebo skenovať dokumenty prostredníctvom elektronickej (online) žiadosti.

Prečítajte si, aké dokumenty môžete poskytnúť Ministerstvu vnútra, ak budete vyzvaní, aby ste poskytli viac dôkazov.

Ak máte záznam v registri trestov

Ak ste starší ako 18 rokov, Ministerstvo vnútra skontroluje, či ste sa nedopustili vážnych alebo opakovaných zločinov a že nepredstavujete bezpečnostnú hrozbu.

Budete požiadaní, aby ste prehlásili odsúdenia v Spojenom kráľovstve alebo v zámorí tak, ako sa objavujú vo vašom registry trestov.


Nasledujúce nemusíte prehlásiť:

  • odsúdenia, ktoré nemusia byť zverejnené (‘spent convictions’)
  • upozornenia (‘cautions’)
  • alternatívy trestného stíhania, napríklad pokuty za prekročenie rýchlosti

Ak budete odsúdení z menšieho trestného činu, stále môžete mať nárok na status usadenej osoby alebo predbežný status usadenej osoby.

Budete požiadaní o výpis z vášho registra trestov v Spojenom kráľovstve a v zahraničí. Budete tiež preverení v databázach trestných činov Spojeného kráľovstva.

Ak ste boli odsúdení za menej závažný trestný čin, napríklad ste dostali pokutu za prekročenie rýchlosti, budete stále mať nárok na trvalý pobyt alebo status pred získaním pobytu.

via GIPHY

Aj napriek tomu, že máte iné obvinenia môžete stále získať trvalý pobyt alebo status pred získaním pobytu. Toto sa bude posudzovať pre každý prípad osobitne.

Ak ste boli vo väzení, zvyčajne potrebujete 5 rokov nepretržitého pobytu odo dňa, kedy ste boli prepustení, aby ste boli zvažovaní pre trvalý pobyt.


Zdroj: gov.uk

Pridajte svoj komentár!

Ahoj!

Čítaj nás na Facebooku!

Powered by WordPress Popup

Táto stránka používa cookies. Viac

Súbory cookie sú malé textové súbory, ktoré môžu byť do prehliadača odosielané pri návšteve webových stránok a ukladané do vášho zariadenia (počítača alebo do iného zariadenia s prístupom na internet, ako napr. smartphone alebo tablet). Súbory cookie sa ukladajú do priečinka pre súbory vášho prehliadača. Cookies obvykle obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a hodnotu. Pri ďalšej návšteve stránky webový prehliadač znovu načíta súbory cookie a tieto informácie odošle späť webovej stránke, ktorá pôvodne cookie vytvorila.Súbory cookie môžeme používať na našich webových stránkach na zobrazenie obsahu a reklám, ktoré sú prispôsobené vašim záujmom. Tieto malé textové súbory cookies môžu zhromažďovať informácie o vašich zvyklostiach pri prehliadaní našich webových stránok. Stránka používa služby tretích strán, ktoré môžu umiestniť na vašom počítači súbory cookies. Jedná sa o Google Analytics, Google Adsense, Facebook, PayPal.

Zavrieť